Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
14569
post-template-default,single,single-post,postid-14569,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Akdeniz’in Maraş Usulü

Kurtuluş Savaşı’ndaki fedakârlıkları nedeniyle, 5 Nisan 1925 tarihinde Maraş’a “Kahraman” unvanı verildi. O sancılı günlerden, sonraki kuşaklara Kahramanmaraş’ın güzelliklerini yaşamak kaldı. Yeşiliyle, mavisiyle, tarihiyle, mutfağıyla, misafirperver insanlarıyla Kahramanmaraş Kültür ve Yaşam listemizde…

1#

Kahramanmaraş’ın merkezine gidince şehre kuşbakışı bakan, Geç Hititler dönemine ait Maraş Kalesi’ni görmemeniz mümkün değil, fakat hakkında çok az bilgi bulunan Hurman Kalesi’ni gözden kaçırabilirsiniz… Bu sözümüz gezgin ruhlu insanlar için geçerli değil çünkü onlar şehre gittiğinde Afşin ilçesindeki görkemli kaleyi illa ki fark ediyor ve tamamını keşfetmeden dönmüyor.

2#

1989 yılında hizmete açılan ve Ceyhan Nehri üzerinde bulunan Menzelet Barajı, 130.000 metrekarelik mesire alanıyla Kahramanmaraş ve çevre illerden gelen insanların huzur bulduğu, maviyle buluştuğu bir yer. Baraj gölünde dönem dönem tekne turlarının düzenlendiğini de belirtelim.

3#

Bağlarbaşı ve Dulkadiroğlu mahalleleri bir zamanlar kendi halinde yerleşim yerleri iken bir anda tarihin en önemli taşıyıcılarından oldular. Bu bölgede bulunan ve MS 3 ile 4’üncü yüzyıllara ait olduğu düşünülen Germenicia Antik Kenti mozaikleri çok eskiden aynı yerlerde Romalı zenginlerin konakladığını ortaya koydu.

4#

Nasıl ki Akdeniz deyince akıllara yeşil ve mavi geliyorsa Kahramanmaraş deyince de yeşil ve mavi gelmeli… Birçok endemik bitki türüne rastlayabileceğiniz Başkonuş Yaylası; muhteşem görüntüsüyle Yeşilgöz Obruğu; Yeşilgöz’den çıkıp kısa bir yol kat ettikten sonra 100 metre aşağıya düşen Döngel Şelaleleri… Hepsi Maraş sınırları içinde…

5#

Sim sırma işlemeciliğinden bakırcılığa, keçecilikten demirciliğe, saraçlıktan semerciliğe, kuyumculuktan köşkerliğe… Şehir merkezinde bulunan Tarihi Maraş Çarşısı içinde envaiçeşit dükkan yerli-yabancı turistleri ağırlamaya devam ediyor.

6#

Ülkemizdeki kayak merkezleri içinde önemli bir yer tutan Yedikuyular Kayak Merkezi aynı zamanda şehir merkezine en yakın olanı; çünkü merkeze uzaklığı sadece 15 km. mesafede bulunuyor. 2018 kışında açılan çiçeği burnunda alan ilk andan itibaren yoğun bir ilgiyle karşılaştı.

7#
kahramanmaraş

Kahramanmaraş mutfağı söz konusu olduğunda köftenin, tarhananın, çorbanın, pilavın ayrı ayrı Maraş usulü var elbette… Ama biz illa ki Maraş dondurması diyoruz. Dondurma diyoruz ama aslında o keçi sütünden yapılan bir tatlı. Yanlış okumadınız! Sakız gibi uzayan, tadına doyum olmayan ülkemize özgü bu lezzet, aslında Osmanlı döneminde Maraşlı Osman Ağa’nın salep yaparken bulduğu bir çeşit tatlı.

 1,335 okunma

akin aksoy